Sammanfattning
Om man är allergisk mot något kan man reagera genom att till exempel få rinnande snuva, svårt att andas, kliande ögon eller hudutslag. Ibland, men det är ovanligt, kan man få en svårare allergisk reaktion, så kallad anafylaxi. Reaktionen kommer då hastigt, påverkar olika kroppsorgan och kan vara livshotande. När reaktionen blir livshotande kallas den för en allergisk chock.
Ämnen som kan ge en sådan allergisk chock finns i till exempel jordnötter, mandel, skaldjur, fisk och mjölk, men även hos getingar och bin.
Läs mer: Insektsallergi, Matallergi hos barn
Om man vet att man riskerar att få en allergisk chock ska man alltid ha med sig adrenalin för injektion. Adrenalin finns som så kallade injektionspennor som är lätta att ta själv. Om man får behandling snabbt brukar man blir bra.
Efter en svår allergisk reaktion är det viktigt att man diskuterar med en läkare hur man ska agera i framtiden och hur man kan undvika nya allergiska besvär.
Symtom
Först kan man till exempel känna att läpparna och tungan domnar, eller att man blir röd i ansiktet. Man kan även få klåda som ofta börjar i hårbotten och sedan sprider sig till ansiktet, näsan och tungan.
Om man inte får behandling kan man snabbt bli sämre. Det kan till exempel visa sig genom att
läpparna, tungan och svalget svullnar
man får nässelutslag, hastigt uppblossande utslag
man får ont i magen, diarré och kräkningar
man får hosta, andnöd och svårt att prata
man får panik
man blir yr och svimmar.
Behandling
Om man får en allergisk chock och har en injektionspenna med adrenalin ska man ta den snabbt på lårets yttersida. Det går bra att sticka genom tunnare kläder.
Därefter ska man ringa 112. Om man har kortison- och antihistamintabletter ska man ta dem också, men det allra viktigaste är att ta adrenalinpennan.
Det tar några timmar innan tabletterna ger full effekt och därför ska man alltid ta adrenalinpennan först.
Om den allergiska reaktionen inte avtar efter att man har tagit injektionen och tabletterna, kan man ta ytterligare en adrenalinpenna efter 5-15 minuter. Det är därför bra att alltid ha mer än en adrenalinpenna till hands i synnerhet om man vistas långt från sjukvård.
Har personen slutat andas är det viktigt att få igång andningen genom hjärt-lungräddning.
Även om det är en stressig situation är det viktigt att ta det så lugnt som möjligt.
När ska man söka vård?
Om man misstänker att man själv eller någon annan fått en allergisk chock ska man genast ringa 112.
Vid lättare reaktioner eller osäkerhet kan man alltid ringa sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 för att få råd.
Recent Comments