Bröstbesvär vid amning

Det är vanligt att få besvär i brösten vid amning. Om du får svårare besvär i brösten vid amning kan du behöva söka vård, och ibland få behandling.

Här ges kort information och hänvisning så att du kan du klicka dig vidare för mer läsning om varje besvär:

Såriga bröstvårtor
Om du får såriga bröstvårtor har barnet fått ett för litet tag om bröstet eller ligger snett i förhållande till bröstvårtan.

Svampinfektion
Vid en svampinfektion i bröstvårtorna får du en svidande och brännande smärta och klåda, både under och mellan amningarna.

Mjölkstockning
När du har mjölkstockning är en eller flera mjölkgångar i bröstet tilltäppta så att mjölken inte kan komma ut. Det brukar kännas som en knöl eller förhårdnad i bröstet som kan vara öm. Det är vanligt att du får feber och känner dig sjuk. Ofta är det en bröstinfektion eller en bröstinflammation.

Bröstböld
Ibland, men det är ovanligt, kan en infektion i bröstet utvecklas till en bröstböld som innehåller var. Symtomen kommer oftast gradvis under en längre tid. Det är vanligt att känna sig sjuk.

Andra besvär
Andra besvär, som inte är lika svåra, kan till exempel vara spända bröst eller att bröstvårtorna vitnar. Läs mer om dessa och andra mer vanliga besvär i texten Amning.

Leave a Reply

Your email address will not be published.