Såriga bröstvårtor vid amning

Om du får sår på bröstvårtorna beror det ofta på att barnet har fått ett för litet tag om bröstet eller ligger snett i förhållande till bröstvårtan. Det brukar göra ont. Om såren inte har blivit bättre på en vecka bör du söka hjälp på BVC eller på en amningsmottagning.

Såriga bröstvårtor beror på ett eller flera av följande:

  • Barnet tar ett för litet tag om bröstet.
  • Barnet ligger för långt ifrån bröstet.
  • Barnet har kort tungband eller för kort läppband.
  • Den som ammar har indragna bröstvårtor.
  • Du bör försöka få bröstvårtorna att läka så fort som möjligt.

Ändra ställning och barnets tag om bröstet

För att undvika sår är det viktigt att vara uppmärksam på om barnet har ett bra tag om bröstet och ligger rätt i famnen.

Beroende på hur såret ser ut finns olika sätt att försöka ändra amningsställning och barnets tag om bröstet.

Om såret sitter

  • mitt över bröstvårtan – försök att få barnet att ta ett större tag, håll barnet mer nära dig.
  • på ovansidan – lägg barnet högre i förhållande till bröstet.
  • på undersidan – lägg barnet lägre i förhållande till bröstet.
  • på höger sida – lägg barnet mer till höger.
  • på vänster sida – lägg barnet mer till vänster.
  • Här kan du läsa och se bilder på hur barnet ska ligga för att få ett bra sugtag.

Vad kan jag göra själv om jag har fått sår?

För att såren ska läka snabbare kan du använda dig av ett eller fler av följande råd:

  • Tvätta händerna innan du ska amma, för att undvika infektion i såret.
  • Smörj in bröstvårtorna med bröstmjölk före amningen.
  • Låt barnet ligga hud mot hud med dig, för att stimulera barnets sök- och sugbeteende och för att få barnet att gapa upp större.
  • Var extra noga med att barnet både ligger bra och har ett bra tag om bröstvårtan och vårtgården när du ammar.
  • Låt barnet börja suga på det bröst som gör minst ont. Barnet suger nämligen kraftigast i början av amningen, innan den så kallade utdrivningsreflexen som gör att mjölken börjar rinna ordentligt har kommit igång.
  • Pröva en annan amningsställning, till exempel att sitta i stället för att ligga eller att vid amning av höger bröst hålla barnet som när du ammar på vänster bröst.
  • Handmjölka för att få igång utdrivningsreflexen eller för att låta bröstet vila från barnets sugande. På så vis slipper du det intensiva sugandet i början av amningen. Ge barnet mjölken som du har mjölkat ur med sked, kopp eller mugg.
  • Lufttorka brösten och smörj in bröstvårtan med lite bröstmjölk efter amningen.
  • Undvik att bröstvårtan skaver mot kläderna. Du kan till exempel använda bröstvårtsskydd som finns att köpa på apotek.
  • Ta hand om dig när du ammar genom att bland annat äta, dricka och vila. Det är viktigt för läkning och välbefinnande.
  • Få stöd från partner, närstående och vårdpersonal.
  • Det finns också så kallade sårsalvor för bröstvårtorna. Det finns inga vetenskapliga bevis för salvans effekt, men en del som ammar tycker att det hjälper. Att det blir mjukare kan upplevas som att det gör mindre ont. Om du vill använda salva bör du tänka på att inte använda salva efter varje amning eftersom det behövs syre för att såret ska läka.

Ibland behöver bröstvårtorna vila
Ibland kan sår på bröstvårtorna blöda. Det är inte farligt om barnet får i sig blod, men hen kan må lite illa och avföringen kan bli svart. Du kan även se lite blod om barnet kräks upp mjölk.

Om det gör mycket ont när du ammar kan du behöva vila bröstvårtorna. Ibland kan du behöva göra ett uppehåll med amningen för att bröstvårtorna ska kunna läka. Då kan du i stället handmjölka eller använda en bröstpump och ge barnet mjölk med sked, kopp eller mugg.

Tvätta med bröstmjölk eller koksaltlösning
Om du har sår på bröstvårtorna ska du inte tvätta brösten med tvål eller använda lotion. Du kan tvätta med bröstmjölk eller hålla såren rena med hjälp av koksaltlösning. Koksaltlösning finns att köpa på apotek. Det är bra att tänka på att tvätta händerna noga före och efter amning.

Om det gör mycket ont
Om du har mycket ont kan du ta smärtstillande läkemedel. Du kan ta läkemedel som innehåller ibuprofen, till exempel Ibumetin och Ipren, eller paracetamol, till exempel Alvedon och Panodil. Alla smärtstillande medel går över i bröstmjölken i små mängder, men det finns inget som tyder på att de skadar barnet.

Amningsnapp kan lindra smärtan
Det finns så kallade amningsnappar som sätts på bröstvårtan och fungerar som ett skydd vid amning. Om det har blivit sår på bröstvårtorna upplevs ibland barnets sug inte så starkt och smärtsamt. Amningsnapp kan vara en hjälp tillfälligt, när andra råd inte har fungerat. Den används när barnet inte tar ett tillräckligt stort tag. Nappen gör att tungan hamnar under bröstvårtan och hjälper barnet att suga effektivt. Amningsnapp finns att köpa på apotek eller i butiker som säljer babysaker.

Innan du börjar med amningsnapp är det bra om du söker hjälp på bb eller BVC. Där kan vårdpersonalen titta på när du ammar och se om du behöver ändra på något för att amningen ska fungera bättre.

Det är viktigt att amningsnappen hålls ren. Du kan först tvätta med kallt vatten, sedan varmt vatten och diskmedel. Du behöver koka nappen i vatten i några minuter, en gång per dygn så att den blir steriliserad.

Ibland hjälper det inte att använda amningsnapp. Då kan du i stället handmjölka eller pumpa ur bröstmjölken.

En del barn kan ha svårt att suga tillräckligt kraftigt på amningsnappen, vilket gör att mjölkmängden som kommer är för liten. En del barn vänjer sig vid amningsnappen och kan senare inte ta det mjuka bröstet och behöver då träna sig tillbaka till det mjuka bröstet.

När ska jag söka vård?

Om du har problem med såriga bröstvårtor och såren inte blivit bättre på en vecka bör du söka hjälp på BVC eller en amningsmottagning. Den första veckan efter barnets födsel kan du också kontakta bb.

Om det gör mycket ont, om det blöder mycket eller om det har kommit var i såren bör du söka vård på bb, BVC eller en amningsmottagning. Du behöver hjälp att finna orsaken till såren. Det kan betyda att det har kommit in bakterier och blivit en infektion som behöver behandlas.

Om du också har besvär med att bröstvårtorna spricker och fjällar kan du ha fått en svampinfektion. Då bör du söka vård. Även barnet kan behöva behandling om hen har svamp i munnen, så kallad torsk.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Leave a Reply

Your email address will not be published.