Analfissur – spricka i ändtarmsöppningen

Sammanfattning

En analfissur är ett sår i form av en spricka vid ändtarmsöppningen. Den uppstår oftast i samband om du har en förstoppning eller tillfälligt hård avföring.

Sprickan gör att du får mycket ont när du bajsar, och smärtan leder till en kramp i ändtarmens slutmuskel. Krampen gör att blodcirkulationen i slemhinnan blir dålig, och då får såret svårt att läka.

Det kan uppstå en inflammation runt såret som kan göra att det bildas en liten hudflik på utsidan av ändtarmsöppningen.

Både vuxna och barn kan få sprickor i ändtarmsöppningen. Ibland kan de ha samband med andra sjukdomar, och är till exempel vanliga vid Crohns sjukdom.

Symtom

Om du har en spricka i ändtarmsöppningen är det vanligt att

det gör mycket ont när du bajsar och ibland en lång stund efteråt
det kommer blod i samband med att du bajsar.
Många drar sig för att bajsa för att det gör ont. Det kan leda till förstoppning, även om man från början inte hade hård avföring.

När ska man söka vård?

Kontakta en vårdcentral om

du har ont kring ändtarmsöppningen och besvären inte går över på ett par veckor
du upptäcker blod i din avföring utan att veta vad det kan bero på.
Du kan söka vård på vilken vårdcentral du vill i hela landet.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Viktigt att förstå
För att kunna vara delaktig i din vård och ta beslut är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om du inte förstår. Du kan också be att få informationen utskriven för att läsa den i lugn och ro.

Om du inte talar svenska har du rätt att få informationen på ditt eget språk, till exempel med hjälp av språktolk. Du har även rätt att få tolkhjälp vid hörselnedsättning.

Behandling

Sprickan kan läka av sig själv inom några veckor och då behövs ingen behandling. För att lindra smärtan kan det vara skönt att ta ett varmt bad, men undvik att tvätta dig för ofta med tvål och vatten runt ändtarmsöppningen.

För att hjälpa sprickan att läka kan du behöva hålla avföringen mjuk. Om du har förstoppning är det bra att

äta fiberrik mat
dricka mycket vatten
röra på sig så att tarmarna hålls igång.
Om det inte hjälper kan finns så kallat volymökande medel som finns receptfritt på apotek. Mot smärtan finns receptfria salvor som du kan använda, till exempel Xyloproct, Scheriproct och Xylocain. En läkare kan också skriva recept på salvor och andra läkemedel som har en avslappnande effekt på musklerna runt ändtarmsöppningen.

Om sprickan ger mycket besvär, och inte läker, kan den behöva opereras.

Leave a Reply

Your email address will not be published.